Hayatı
Ahmet Muhip Dıranas, 1909 yılında Sinop’ta doğdu. Ankara Erkek Lisesi’nde öğrenim görürken Ahmet Hamdi Tanpınar ve Faruk Nafiz Çamlıbel’den dersler aldı. Liseyi bitirdikten sonra Hakimiyet-i Milliye gazetesinde yazmaya başladı. Ankara Hukuk Fakültesi’ne girdi. Buradaki eğimini yarıda bırakarak İstanbul’a geldi ve felsefe öğrenimi gördü. Resim ve Heykel Müzesi’nde, Halkevleri’nde, Çocuk Esirgeme Kurumu’nda çeşitli görevlerde bulundu. Anadolu Ajansı, Devlet Tiyatrosu ve İş Bankası’nda üst düzey görevlere getirildi. 21 Haziran 1980’de Ankara’da vefat etti ve Sinop’a defnedildi.
Ahmet Muhip Dıranas Edebi Kişiliği
- Cumhuriyet Dönemi’nde saf şiir anlayışını sürdüren şairler arasındadır.
- Ahmet Hamdi ve Faruk Nafiz’in öğrencisi olması dolayısıyla lise yıllarında şiirle tanıştı. İlk şiiri “Bir Kadın’a”yı “Muhip Atalay” imzasıyla yayımladı.
- Baudelaire’inin etkisinde kalan Ahmet Muhip Dıranas, Fransız sembolizmiyle Türk şiir geleneğini başarıyla kaynaştırdı.
- Hece ölçüsüyle biçimsel mükemmelliğe önem verdiğini gösteren şiirler yazdı.
- “Fahriye Abla”, “Olvido”, “Serenad” isimli şiirleriyle tanınıp sevilmiştir.
- Şiirlerinde Anadolu ağızlarına da yer verdi.
- Şiirlerinde konu olarak iç sıkıntısı, yalnızlık, sevgi, Anadolu, memleket manzaraları, tabiat ve tarih sevgisini işlemiştir.
- Sone ve Terzarima’yı başarıyla kullanmıştır.
- Şiirlerinde “iyimserlik ve hayranlık” duyguları egemendir.
- Orhan Veli ve arkadaşlarının çıkışından sonra unutulmaya başlanan hece şairleri arasında geçerliliğini yitirmeyen, bir süre sonra da yeniden yüceltilen tek şairdir.
- Şiir dışında tiyatro, çeviri, düzyazı gibi alanlarda da çalışmalar yaptı.
Ahmet Muhip Dıranas’ın Eserleri
Şiir
Şiirler
Oyun
Gölgeler
O Böyle İstemezdi
Çıkmaz
Büyük Olsun
Atlıkarınca