Hayatı
Âşık Mahzuni Şerif, 17 Kasım 1939’da Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinin Berçenek köyünde doğmuştur. Asıl adı Şerif Cırık olan sanatçının babasının adı Zeynel, annesinin adı Döndü’dür. Soyu Horasan’dan Tunceli’ye göçen Ağuçan aşiretine dayanmaktadır. Eğitim hayatına Mehmet Efendi Medresesi’nde Kur’an öğrenerek başlamış, köylerine okula yapılması ile birlikte ilkokula devam etmiştir. 1959 yılında Mersin Astsubay Okulu’nu bitirmiş, 1961 yılında girdiği Kuleli Askerî Lisesi’ni maddi zorluklar nedeniyle yarıda bırakmıştır. 2001 yılında Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanmıştır. 17 Mayıs 2002 tarihinde Almanya’nın Köln şehrinde hayatını kaybetmiştir.
Âşık Mahzuni Şerif Edebi Kişiliği
- Mahzuni Şerif, çocukluktan itibaren halk şiirine ilgi duymuş, saz çalmayı ve deyiş söylemeyi amcası Âşık Fezâlî’den öğrenmiştir. Tüm şiirlerini saz eşliğinde söylemiştir.
- Halk şairi ve besteci olan âşık, duygu ve düşüncelerini sazının yanı sıra kalemiyle de çeşitli gazete ve dergilerde dile getirmiştir.
- “Geçmişteki ozanları, yaşayan ozanları bir bir inceledim. Kendime yol gösterecek olanları kılavuz olarak seçtiğim Pir Sultan Abdal oldu.” diyen Mahzuni Şerif, kendisini “Anadolu geleneksel halk kültürü zincirinin kendi çapında bir ozanıyım” şeklinde tanımlamıştır.
- Bektaşi şiir geleneğini devam ettiren sanatçı, bu kültürü dünyaya tanıtmaya çalışmış ve şiirlerini yalın bir Türkçeyle söylemiştir.
- Aşk, ayrılık, gurbet gibi konuların yanı sıra toplumsal yergiler içeren taşlamalarıyla tanınmıştır. Halkın sıkıntılarını toplumcu bir bakış açısıyla anlatmış, güncel siyaseti konu alan politik şiirler ve taşlamalar yazmıştır.
- Cumhuriyet sevgisini ve cumhuriyet devrimlerini de şiirlerinde yansıtmıştır.
- Oldukça üretken olan sanatçı; yetmişten fazla kaset, dört yüze yakın plak ve dokuz kitap sanat hayatına sığdırmıştır.
- TRT tarafından çekilmiş 2 adet belgeseli bulunmaktadır. 1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Federasyonu tarafından dünyanın en büyük 3 ozanı arasında gösterilmiştir.
- Dom Dom Kurşunu, Yedin Beni, Yuh Yuh, Fadimem, Gül Yüzlüm, Ciğerparem, Mevlam Gül Diyerek, Merdo, Dostum Dostum, Han Sarhoş Hancı Sarhoş, Çeşmi Siyahım, Yalan Dünya, Ağlasam mı? gibi unutulmaz eserlere imza atmıştır.
- Aşık Mahzuni’nin türkülerini Gülden Karaböcek’ten Zeki Müren’e, Zara ve İbrahim Tatlıses’ten Ahmet Kaya’ya, Mahsun Kırmızıgül’den Murat Göğebakan’a ve Selda Bağcan’a kadar birçok Türk halk müziği ve bazı pop müzik sanatçıları da okudu.