Hilmi Yavuz Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hilmi YavuzHayatı

Hilmi Yavuz, 14 Nisan 1936’da İstanbul’da doğdu. Çocukluğu, babasının kaymakamlık görevi nedeniyle Orhangazi, İstanbul, Terme, Çarşamba ve Siirt’te geçti. Kabataş Erkek Lisesini bitirdi. İlk şiirleri de bu lisede edebiyat öğretmeni olan
Behçet Necatigil yönetiminde çıkan “Dönüm” dergisinde yayınlandı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki eğitimini yarıda bıraktı ve İngiltere’ye gitti. BBC’nin Türkçe bölümünde çalışırken Londra Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Türkiye’ye döndükten sonra yayınevleri ve ansiklopedilerde görev aldı. Milliyet, Yeni Ortam gazetelerinde eleştiri ve inceleme yazıları yazdı. Bu yazılarının bazılarında Ali Hikmet müstearını kullandı. Nurettin Sözen’in belediye başkanlığı döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür İşleri Dairesini yönetti. Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. TRT’de “Önce Şiir Vardı” isimli kültür edebiyat programını hazırladı. 2016 senesinde emekli oldu. Halen çeşitli gazetelerde kültür yazılarına devam etmektedir.

Hilmi Yavuz Edebi Kişiliği

  • Hilmi Yavuz, çağdaş şirin yanı sıra Türk şiir geleneğinden yararlanmıştır.
  • Biçimle özün dengelendiği usta işi şiirleriyle günümüz edebiyatının önde gelen şairlerinden ve entelektüel yazarlarındandır.
  • İlk şiirlerinde daha çok İkinci Yeni akımının etkisinde imgeci şiirler yazdı. Sonraki yıllarda gelenekçilikle çağdaş bir bakışı kaynaştıran, biçim ve özün dengelendiği bir düzey sergiledi.
  • İslam mistisizmi, özellikle de tasavvuftan yararlanarak kendine özgü bir sözcük dağarcığı geliştirdi.
  • Türk ve Batı şiiri özelliklerini kendinde birleştiren şair, serbest tarzda kaleme aldığı şiirlerinde yalnızlık, hüzün, kaçış, ölüm tutkusu temalarını işledi.
  • Hilmi Yavuz’un şiirlerinde metinlerarası ilişkiler bakımından da son derece zengin örnekler görülmektedir.
  • Şiir dışında deneme ve eleştiri türlerinde de önemli eserler verdi. Eleştirilerinde İrfan Külyutmaz ve Ali Hikmet müstear isimlerini kullandı.
  • Şiirde imgeye önem veren Hilmi Yavuz’un şiirinde görülen imgeler şiiri anlaşılmaz kılmaktan ziyade okuyucunun zihninde geniş çağrışımlar oluşturur.
  • 1978 yılında Yeditepe Şiir Armağanı’nı, 1987 yılında Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü’nü, 1998’de ise Türkiye Yazarlar Birliği Fikir Ödülü’nü kazandı.

Hilmi Yavuz’un Eserleri

Şiir:
Bakış Kuşu
Bedrettin Üzerine Şiirler
Doğu Şiirleri
Yaz Şiirleri
Gizemli Şiirler
Zaman Şiirleri
Söylen Şiirleri
Hüzün ki En Çok Yakışandır Bize (Toplu şiirler)
Ayna Şiirleri
Gülün Ustası Yoktur
Erguvan Sözler
Çöl Şiirleri
Yolculuk Şiirleri
Akşam Şiirleri
Hurufi Şiirler

Anlatı
Taormina
Fehmi K.’nın Acayip Serüvenleri
Kuyu

Anı
Ceviz Sandıktaki Anılar

Deneme – Eleştiri
Felsefe ve Ulusal Kültür
Roman Kavramı ve Türk Romanı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Naili

Naili Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Hayatı Naili, 17. yüzyılda yaşamış divan şairlerindendir. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Asıl adı Mustafa Çelebi olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir