Hayatı
Kemalettin Kamu, 15 Eylül 1901’de Bayburt’ta doğmuştur. Babası devlet memurlarından Kılıçoğlu Osman Nuri Efendi’dir. Çocukluğu babasının vazifesi dolayısıyla Erzurum’da geçmiştir. Daha sonra İstanbul’a gelmiş ve öğretmen okuluna kaydolmuştur. Okulu bitirdikten sonra bir süre Ankara’da Matbuat ve İstihbarat müdürlüklerinde vazife almış, Daha sonra Anadolu Ajansında çalışmaya başlamıştır. 1933 yılında Anadolu Ajansı temsilcisi olarak gittiği Paris’te Siyasal Bilimler alanında eğitim görmüştür. Cumhuriyet rejimine gönülden bağlı olan Kemalettin Kamu, üç dönem milletvekilliği yapmıştır. 6 Mart 1948 tarihinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle Ankara’da vefat etmiştir.
Kemalettin Kamu Edebi Kişiliği
- Cumhuriyet döneminde “milli edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şairler” arasındadır.
- Küçük yaşta şiire ilgi duymaya başlamış, henüz öğrenciyken yazdığı ilk şiiri “Şam”, Bursa Mecmuası’nda yayımlanmıştır.
- İstanbul’un işgali üzerine yazdığı “Gurbet” isimli şiiriyle dikkatleri üzerine çekmiş, bu andan itibaren “Gurbet Şairi” olarak anılmıştır.
- Kurtuluş Savaşı yıllarında yazdığı milli heyecanı yüksek şiirleriyle kısa bir zamanda tanınmış ve sevilmiştir.
- İzmir’in işgali üzerine “Türk’ün İlahisi” isimli şiiri kaleme almıştır.
- İstiklal marşı yarışmasına katılmış ancak istediği neticeyi elde edememiştir.
- Şiirlerinde yurt sevgisi, aşk ve gurbet temalarını sıklıkla işlemiştir.
- İlk şiirlerinde aruz ölçüsünü kullansa da kendisine asıl ününü getiren şiirlerini hece ölçüsü ile yazmıştır.
- Şiirleri teknik açıdan oldukça başarılıdır. Dil ve ahenk açısından son derece kuvvetli eserler meydana getirmiştir.
- “Bingöl Çobanları” adlı şiiri, edebiyatımızın en güzel pastoral şiirleri arasında gösterilmektedir. Gurbet Geceleri, Gurbette Renkler, Kimsesizlik, Güz, İzmir’e Tahassür, Hazan Yolcusunda, İrşad, Söğüt şairin sevilen şiirleri arasındadır.
- Kemalettin Kamu, “Çankaya” isimli şiiriyle, cumhuriyet rejimine olan bağlılığını adeta bir dini inanca dönüştürmüş, bu nedenle kimi kesimlerin tepkisini çekmiştir.
- Çok fazla şiir yazmamış, az ve öz şiir yazmayı ilke edinmiştir.
Kemalettin Kamu’nun Eserleri
Kemalettin Kamu, yaşamı sırasında herhangi bir eser yayımlamamıştır. Şiirleri ölümünden sonra Rıfat Necdet Evrimer tarafından “Kemalettin Kamu, Hayatı, Şahsiyeti ve Şiirleri” (1949) adlı kitapta toplanmıştır.